Vanuit de markt komt er steeds meer vraag naar veen-vervangende grondstoffen in substraten.

In Duitsland ligt deze vraag er al langer, en is er al ervaring opgedaan met veenvervangers. In eigen land zien we deze vraag naar circulaire en hernieuwbare grondstoffen ook langzaam stijgen. Met name de retailmarkt vraagt steeds vaker naar veenarme en zelfs veenvrije substraten.

De uitdaging waarvoor wij hier als substraatleverancier voor worden gesteld is zeer groot. Het assortiment van hernieuwbare grondstoffen is nog vrij klein en ook de beschikbaarheid is gelimiteerd.

Op dit moment zijn er diverse grondstoffen die al (deels of volledig) worden ingezet in substraten: kokosprodukten, houtvezel, compost, bark en rijstkaf. Zowel fysisch als chemisch geven al deze producten de nodige uitdagingen om te komen tot een stabiel en optimaal substraat.

Primasta is actief bezig met de zoektocht naar (de toevoeging van) nieuwe circulaire grondstoffen. Praktijkproeven bij tuinders en grondige chemische en fysische analyses van nieuwe mengsels geven steeds meer ervaring en zekerheden hoe we deze grondstoffen in kunnen zetten voor een succesvolle teelt. Ook in onze verpakte producten zetten we steeds meer hernieuwbare grondstoffen in.

Heeft u vragen over de inzet van veenvervangers in uw substraat? Onze vertegenwoordigers nemen graag contact met u op.